AKADEMİK ÇEVİRİ PROGRAMI VAR MI?

Akademik çeviri programlar ile yapılabilir mi?


Akademik çeviri programı arıyorsanız size önerebileceğimiz birebir çeviri yapabileceğiniz çeviri programları değildir. Evet, internette birçok kelime çevirisi yapan program mevcuttur. Ancak bu programlarda kelime kelime çeviri yapmanız sizin için çok karmaşık ve uzun bir süreç olacaktır. Cümle olarak çeviri yapmak istediğiniz zaman ise çeviriyi yaptığınız programın ne derecede düzgün çevirdiğini bilmenizde büyük fayda var.
Şuan internetteki birçok çeviri programı cümle olarak çevirdiği zaman ya anlam kayması yaşattığını ya da devrik cümle kurduğunu bilmeniz gerekiyor. Akademik çevirilerde ise bir devrik cümle kurmanız sizin yeterince profesyonel olduğunuzu göstermez. Bu yüzden size önerebileceğimiz, eğer çeviri konusunda uzman değilseniz işi bilen birisine yaptırmanız. Bunun için internette çeviri yaptırabileceğiniz birçok şirket veya büroya ilk elden ulaşmanız mümkün. Ancak çeviriyi yapacağınız firmayı iyi seçmeniz gerekmektedir. Şirketlerin birçoğu aynı işlemi yapmasına rağmen size sunulacak hizmet karşılığında fazla fiyat talep ediyor olabilir. Bu yüzden hangi şirketle çalışacağınızı çok iyi bilmeniz gerekiyor. Çevirinizi yaptırmadan önce firmanın daha önce yaptığı çeviri örneklerini incelemeniz sizin, şirket ve yapacakları çeviri hakkında bir fikir sahibi olmanızı sağlayabilir. Bazı bürolarda tercümanlardan sonra çevirileri kontrol eden editörler de bulunmaktadır, bu da çevirinizin iki kere gözden geçirilmesi ve hata payının çok azalması demektir. Bir diğer çeviri programı ise iyi bir yabancı dile sahip olan öğrencilerin veya farklı meslek gruplarından oluşan çeviri platformları. Bu platformlarda yabancı dil bölümleri okuyan öğrencilere yabancı uyruklu olup Türkçeye çok hâkim olan kişilere rastlayabilirsiniz. Bu platformlarda, bürolara nazaran daha uygun fiyatla çeviri yaptırabilirsiniz. Fiyat azalınca tabi ki size sunulan hizmet de azalıyor. Bu yüzden eğer çevirinizi bu platformlarda yapacaksanız mutlaka çeviriyi yaptırdığınız kişinin çevirisinden emin olun. İsterseniz sizin göndereceğiniz kısa bir paragraf üzerinden çalışma şekline ve çevirisinin başarısına bakın isterseniz de daha önceki çalışmalarını isteyip onları inceleyin. Bu tarz platformlarda daha önceki müşteriler tarafından değerlendirmeler de yapılıyor. Bu değerlendirmelere göre de tercümanınızı seçebilirsiniz.

Son olarak seçtiğiniz tercümanla anlaşmanız gereken nokta ise metninizin çeviri tarihi. Eğer tercümanınız ile çeviri tarihinizi net bir şekilde belirlemezseniz, çeviriniz beklediğiniz tarihten sonrasına sarkabilir ve siz zor durumda kalabilirsiniz.

Bu kısa makalemizde dilimiz döndüğünce akademik çeviri programı var mı sorusuna cevap aradık, bir başka soruya cevap aradığımız AKADEMİK ÇEVİRİ HİZMETİ NEREDE VERİLİR? isimli makalemize ulaşmak için ilgili linke bir tıklama yapmanız yeterli olacaktır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AKADEMİK ÇEVİRİ TEKNİKLERİ NELERDİR?